Welkom‎ > ‎Wat heb ik te bieden‎ > ‎

Lichaamsgericht werken

Lichaam en geest bestaan niet gescheiden naast elkaar en moeten dus ook niet gescheiden worden behandeld. De eigen lichamelijke ervaring en de van buitenaf waarneembare lichaamsverschijnselen die het uitgangspunt zijn van het groeiproces, maken gebruik van adem, beweging, geluid, manuele manipulatie van het lichaam en meditatie. Om het proces van bewustwording en verwerking op gang te brengen, om ontspanning te bewerkstelligen, beweeglijkheid, energie- en bloeddoorstroming te verbeteren, pijn en stijfheid te behandelen, houding en evenwicht te corrigeren, en chronische patronen van spierspanning op te heffen, gebruik ik lichaamsgericht werken. In een dergelijk proces worden mensen zich in de regel veel meer bewust van hun lichaam en leren zij gevoelens gemakkelijker te uiten. Mensen die regelmatig lichaamswerk beoefenen, getuigen dat zij een grotere vitaliteit, meer bewegingsvrijheid, minder stress en pijn ervaren en dat zij meer van het leven kunnen genieten en de eigen koers bepalen.

Ontspanningsoefeningen, aarden, mindfulness oefeningen gebruik ik regelmatig om cliënten bewust te maken van wat er in en met hun lichaam gebeurt.
 
Ik las ergens: "Omdat wij te veel waarde toekennen aan ons verstand durven wij niet zonder meer op ons lichaam te vertrouwen. En dan laat ons lichaam ons in de steek als wij ziek worden of een burnout krijgen etc.". Door weer terug te gaan naar de basis en het lichaam te betrekken bij ons denken, voelen en gedrag kan het weer een werkend geheel worden. Het stuur waarmee wij richting kunnen geven aan ons leven.